Pranic Healing
Wat is Pranic Healing

Pranic Healing betekent letterlijk: healen met Prana. Het is een geneeswijze die gebruik maakt van Prana, levensenergie. Deze levensenergie staat in veel oude geneeswijzen centraal en wordt ook Mana, Chi, Ki, Kundalini of Ruach genoemd. Pranic Healing is een eeuwenoude vorm van energetisch genezen. 

Pranic Healing is een complementaire therapie. Het is dus geen vervanger voor de reguliere zorg. Echter, zoals bij alles: het gaat beter als je er energie aan toevoegt. Tegenwoordig wordt met Pranic Healing meestal verwezen naar de moderne Pranic Healing, ontwikkeld door Healing-meester Choa Kok Sui.

Samenvatting: Pranic Healing verwijdert opgehoopte, opgebruikte en zieke energie en voegt gezonde energie toe waardoor het lichaam zichzelf sneller en beter herstelt, bij zowel fysieke als psychologische klachten.

Choa Kok Sui

Choa Kok Sui was een Filipijn van Chinese afkomst die oorspronkelijk chemisch ingenieur en zakenman was. Hij gebruikte zijn wetenschappelijke achtergrond en zakelijke rationaliteit om de oude energetische geneeswijzen te analyseren. Hij is erin geslaagd de essentie uit de energetische wijsheid van oudere culturen te destilleren om een systeem te ontwikkelen waarmee iedereen uit de voeten kan.

Hoe werkt Pranic Healing

Bij Pranic Healing draait het om de energiebalans van je lichaam. Bij een sessie wordt de cliënt holistisch benaderd. Je kijkt niet alleen naar de klachten, maar je beschouwt de persoon als geheel: waar zit een disbalans in de energie? Wat doet dit met de persoon? Wat zijn sterke punten en waar liggen uitdagingen.

Wanneer het energieveld van je lichaam in balans is, stimuleert de Prana het zelfhelend vermogen van je lichaam. Dit is zo effectief, dat een Pranic Healing-behandeling vaak slechts één (of een paar) sessies omvat.

Energetisch werken

Chakra’s

Tijdens een Pranic Healing-sessie wordt gewerkt met het aura en chakra’s. Chakra’s zijn specifieke energiepunten die in verbinding staan met bepaalde lichaamsdelen of emoties. Veel spirituele stromingen werken met niet meer dan 7 chakra’s. Maar het lichaam heeft er veel meer. Eigenlijk is een chakra een kruispunt van meridianen. Binnen Pranic Healing wordt gewerkt met elf voornaamste chakra’s en een groot aantal kleinere chakra’s.

Aura

Het aura is het onzichtbare deel van het fysieke lichaam. Bij Pranic Healing wordt alleen met het energetische lichaam gewerkt. Het fysieke lichaam wordt tijdens de behandeling niet aangeraakt. De cliënt hoeft zich niet te ontkleden en kan gewoon comfortabel op een stoel blijven zitten.

Protocollen

Mocht  een cliënt een medisch gediagnosticeerde klacht hebben, dan wordt daarmee rekening gehouden. Er zijn speciale protocollen en we weten al welke specifieke disbalans bij een bepaalde klacht hoort.

Omgekeerd werkt het echter niet. Het is helaas niet mogelijk om diagnoses te stellen op basis van een bepaalde disbalans die we waarnemen. Pranic Healing is dan ook niet geschikt voor het stellen van medische diagnoses.

Bij welke klachten helpt Pranic Healing

Pranic Healing helpt bij een groot aantal uiteenlopende klachten:

  • Verkoudheid
  • Hoofdpijn
  • Koorts

Ook bij ernstigere fysieke problemen kan Pranic Healing (in aanvulling op reguliere zorg) extra verlichting bieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Reuma
  • Hartklachten
  • Artritis

Pranic Healing kan ook helpen bij mentale klachten, zoals spanning en stress. Door deze vroegtijdig aan te pakken op energetisch niveau, wordt voorkomen dat deze problemen zich als fysieke klachten gaan uiten. Ook bij depressie, compulsies en verslaving kan het energetisch werk van Pranic Healing helpen. Wanneer je lichamelijke problemen hebt, kan een Pranic Healing je helpen om de klachten te verminderen, maar Pranic Healing kan ook preventief worden ingezet.

Pranic Healing leren?

Iedereen kan een Pranic Healer worden. Als je voldoende concentratievermogen hebt om een boek te lezen, dan kun je ook healen.

Tijdens de tweedaagse Pranic Healing cursus (Basis) leer je de fundamentele principes van Pranic Healing en ontdek je hoe je eenvoudige klachten kunt behandelen. De basistraining biedt je een soort energetische EHBO-doos.

Als je meer wilt leren, bijvoorbeeld voor de behandeling van ernstige en chronische klachten, zijn er vervolgcursussen waarbij je gevorderde technieken leert.

Er is een derde opleidingsniveau, de pranic psychotherapie. Bij deze cursus leer je psychologische klachten, obsessies, compulsies, verslavingen en depressies energetisch te behandelen.

Meer informatie: Pranic Healing cursus (Basis)